Hoe bepaal je de maat van de deken voor jouw paard?

Je doet dit in 4 stappen:

  1. Meet de stokmaat.
  2. Meet de halve omvang van je paard (dat is vanaf het midden van de borst tot aan het midden van de billen)
  3. Meet de lengte van de schoft tot de billen
  4. Bepaal uit de gemeten lengtes de juiste dekenmaat

 

Ad 1. Meet de stokmaat

Aan de hand van de bovenstaande tabel kom je nu tot een eerste benadering van de maat van de deken (ft in de tabel staat voor de Engelse maateenheid foot. Het getal achter ft staat voor de Engelse maateenheid inch. Voorbeeld: 4ft9 is 4 foot en 9 inch, hetgeen overeenkomt met ca 145 cm).

 

Ad 2. Meet de halve omvang van je paard

Tip: neem een touwtje en laat het ene uiteinde ter hoogte van het midden van de borst door iemand vasthouden. Loop vervolgens met het andere uiteinde om het lijf en trek het strak op de hoogte van het midden van de billen. Knip het daar af. Meet vervolgens de lengte van dit touwtje.

Aan de hand van de bovenstaande tabel kom je nu tot een tweede indicatie van de dekenmaat.
Let op het verschil tussen een buitendeken en een staldeken. Een buitendeken moet ruimer zitten omdat het paard zich in de wei door grazen langer maakt. Een staldeken moet goed om het lijf aansluiten omdat het anders niet voldoende isoleert.

 

Ad 3. Meet de lengte van de schoft tot de billen.

Ook hier kan het beste een touwtje voor gebruikt worden (zie Ad 2). Laat dit touwtje de ruglijn goed volgen. Begin aan de voorkant van de schoft en eindig op bilhoogte (is ca 10 cm verder dan de  staartinplant).

Aan de hand van de bovenstaande tabel kom je nu tot een derde indicatie van de dekenmaat.

 

Ad 4. Bepaal uit de gemeten lengtes de geschiktste dekenmaat.

Dit laat zich het beste uitleggen met het volgende voorbeeld.

  1. Stokmaat: 167 cm; volgens de stokmaattabel (zie Ad 1) zou een deken met maat 6ft3 of 6ft6 geschikt zijn. Echter, dit is slechts een eerste indicatie. Wat hier niet in wordt meegenomen is de bouw van het paard
  2. Halve omvang: 208 cm; volgens de halve omvangtabel hoort hier een deken bij met maat 6ft6
  3. Bovenmaat: 148; volgens de bovenmaat tabel hoort hier een deken bij met maat 6ft6

Het paard in dit voorbeeld kan het beste een 6ft6 buitendeken of 6ft3 staldeken opgelegd krijgen. Reden hiervoor is dat deze maat goed aansluit bij de ruglengte en de omvang van het paard.

Hou goed in de gaten dat bovenstaande maatbepaling slechts een adviesmaat betreft. De bouw van het paard kan aanleiding zijn hier vanaf te wijken. Ook de persoonlijke voorkeur van de eigenaar kan hier een rol in spelen.